De afkorting CTER staat voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. Dit zijn ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen en gemeenten (als regievoerder in deze aanpak) moeten dan ook flink investeren om de aanpak op deze onderwerpen op een deskundige manier vorm te geven. Daarom is het belangrijk dat we als gemeenten, politie en Openbaar Ministerie kennis en kunde over deze onderwerpen in de regio verzamelen en waar nodig ook met andere gemeenten delen. Dat doen we in goed overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en andere (landelijke) partners, zoals Reclassering Nederland.
Onze aanpak is breed: van het voorkomen van terrorisme, extremisme,radicalisering (ongewenste) polarisatie tot repressie. Van het vroeg ontdekken dat iemand hiervoor vatbaar is tot een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak in persoonlijke casussen.
We richten ons met CTER op:
Er is een toename zichtbaar van burgers die online stevige uitingen doen die in toenemende mate als polariserend en radicaal zijn te typeren en waarbij anti-overheidssentimenten op bepaalde thema’s de boventoon voeren. Vanuit dit deelproject wordt een visie ontwikkeld op het vraagstuk maatschappelijke ‘ondermijning’: wanneer is nog sprake van gezonde polarisatie in een open democratie en waar ligt de grens? Wanneer worden (online) uitingen en/of gedrag problematisch?(Mede) op basis van de visie wordt vervolgens een handelingskader opgemaakt, met daarin concrete interventies voor het verbeteren van de lokale (preventieve) aanpak en maatschappelijke weerbaarheid. Daarnaast ondersteunt het project bij en adviseert het over het versterken van de gemeentelijke regie ten behoeve van een lokale signalering en een effectieve, integrale aanpak CTER. Essentieel is het lokaal investeren in een netwerk van zorg- en veiligheidsprofessionals (intern) én een netwerk van sleutelfiguren (extern) binnen de verschillende gemeenschappen. Die lokale verbindingen zijn rand-voorwaardelijk bij het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid tegen polarisatie en radicalisering.
In twee projecten hebben we stilgestaan bij CTER op internet; project Online Orde en project Websense. Radicale uitingen en verstoringen van de orde op internet creëren onrust op straat. Daarmee raakt dit gedrag op internet de uitvoerende taak van onze partners.
Voor zowel project Online Orde als het project Websense is een klankbordgroep opgezet. Die bestond uit medewerkers van politie, gemeenten, het Openbaar Ministerie, NCTV en NHL Stenden. De groep kwam maandelijks bijeen om mee te denken en te adviseren over de rol van verschillende partijen, de juridische kaders, opleidingen en ontwikkeling van acties die gemeenten kunnen ondernemen.
In 2021 wilden we onderdelen van onze multidisciplinaire aanpak als organisaties tegen het licht houden: werken we nog volgens de afspraken? Kunnen we zaken anders of beter doen? We hebben daar op verschillende manieren een antwoord op gezocht.