Ons leven is voor een groot deel digitaal. De problemen waarvoor we als overheid staan ook. Want inwoners van de 32 gemeenten in onze eenheid in Noord-Holland worden slachtoffer van cybercrime. Het is al lang niet meer de vraag óf maar wanneer en met welke impact. De openbare orde en veiligheidsproblematiek kent een digitale component die steeds groter wordt. Ook in de troonrede staat dat digitale criminaliteit en veiligheid meer investeringen vragen, omdat de wereldwijde dreigingen op tal van manieren toenemen.
De politie ziet het totaal aantal meldingen en aangiften in de eenheid Noord-Holland in de eerste helft van 2021 35 procent stijgen ten opzichte van deze periode in 2020. Het totaalbedrag dat met cybercrime in de eenheid Noord-Holland is buitgemaakt in de eerste helft van 2021 is € 8.995.472,24. Dat is een toename van € 5.024.362,24 vergeleken met een jaar eerder. De totale schade is 126,5% gestegen. Deze doorgaande stijging is al een aantal jaren zichtbaar, waardoor we inmiddels spreken over veelvoorkomende criminaliteit (VVC). De impact is soms dusdanig dat het ook kenmerken van high impact crime (HIC) vertoont. Dit zijn delicten waarvan de impact groot is voor het slachtoffer, te denken valt aan woninginbraken, overvallen en straatroven. In 2021 is er onder de vlag van Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) hard gewerkt om in gemeenten het aantal slachtoffers en daders te verminderen. Iedere gemeente deed op zijn minst aan één van de vier cyberprojecten (‘Geldezels’, ‘re_B00TCMP’, ‘het slachtoffer spreekt’, ‘Online Orde’) mee.
De eenheid Noord-Holland werkt op landelijk niveau nauw samen met andere eenheden in de aanpak van cybercrime. Vanuit Noord Holland Samen Veilig zijn we aangesloten bij de landelijke CityDeal Lokale Weerbaarheid Cybercrime met twee deelnemende projecten: Hackshield en project Online Orde dat in 2021 is start.