Flyer Van melding tot veroordeling

We willen burgers en ambtenaren laten zien wat er gebeurt na een melding van een verdachte situatie. Daarom ontwikkelden we de flyer ‘Van melding tot veroordeling’. Deze folder maakten we ook om meer begrip te kweken voor het (soms) langdurige proces van melden tot aan vervolging. We hopen hiermee dat inwoners en ambtenaren sneller geneigd zijn iets te melden. We willen hun bereidheid daartoe in ieder geval niet laten dalen. We moeten voorkomen dat ze ontmoedigd raken door het uitblijven van actie tegen mensen over wie zij iets melden.

Op de flyer staat het proces van melden tot actie en vervolging uitgebeeld.
Ook staat er een oproep aan inwoners en ambtenaren om bij een onderbuikgevoel een melding te doen. We hebben daarvoor telefoonnummers van de politie, Meld Misdaad Anoniem en de gemeente toegevoegd.

Resultaten & effecten

  • We hebben de flyers in de week voorafgaand aan een grote verkeerscontrole via een weekkrant huis-aan-huis laten verspreiden.
  • We hebben de folders op 24 juni, de dag van de verkeerscontrole, langs de weg laten uitdelen. Ook zijn ze verspreid op een bedrijventerrein en op het water in de haven. In totaal kregen bestuurders van 250 gecontroleerde voertuigen de flyer.
  • Politieagenten deelden de flyers uit en zijn zich daardoor bewuster geworden van de veiligheid in jachthavens. Zo kwamen ze in aanraking met onderwerpen als de hechte gemeenschappen rondom de havens, de relatief lage bereidheid om verdachte situaties te melden en de maritieme smokkel.
  • Bij deze verkeerscontrole door verschillende partijen hebben wij samengewerkt met de politie en collega’s van het project Betekenisvol afpakken, van Noord-Holland Samen Veilig.
  • Ook de Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Rijkswaterstaat en gemeenten deden mee aan de actie.
  • Wij stonden bij de controleposten om vragen van voorbijgangers over de flyer te beantwoorden en met hen te praten over ondermijnende criminaliteit.