Training Weerbare overheid

We willen dat bestuurders beter weten hoe ze zich kunnen verzetten tegen criminelen in hun gemeente. Ook willen we ambtenaren overhalen vaker verdachte situaties te melden. Daarvoor maakten we een proeftraining voor leidinggevenden en medewerkers van een gemeente. De burgemeester begint de training met een introductie. Vervolgens praten we aan de hand van een fictieve casus met de deelnemers over signalen van ondermijning en het melden daarvan. Voor en na de training meten we kort de kennis over ondermijning en de meldingsbereidheid.

Resultaten & effecten

  • In de periode oktober 2020 – juni 2021 hebben in totaal 247 personen (leidinggevenden en medewerkers) van de proefgemeente de training gevolgd. Op 4 november 2021 vond nog een training plaats voor medewerkers die er eerder niet bij waren. Deze bijeenkomsten waren digitaal voor kleine groepen (12 tot 15 medewerkers) en een grote groep (100 tot 150 medewerkers).
  • In juni hebben wij de training geëvalueerd en de uitkomsten gedeeld met het gemeentebestuur.
  • We hebben de training op 18 maart aan burgemeesters gepresenteerd tijdens een Regionaal Bestuurlijk Overleg Politie (RBOP).
  • Uit de metingen bleek dat de meldingsbereidheid van de deelnemers substantieel was toegenomen: van vijftig procent voor de training naar tachtig procent na de training. Ook gaf zeventig procent van de deelnemers aan twijfels en mogelijke signalen na de training eerder te bespreken met collega.
  • De gemeente waar de proef plaatsvond, heeft door de trainingen nu ook een zogenoemde ondermijningstafel. Hier komen medewerkers van verschillende disciplines samen om te overleggen over (mogelijke) signalen van ondermijnende criminaliteit.
  • We zijn in gesprek met de Westfriesland Academie, die ambtenaren van zeven gemeenten trainingen geeft, en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. We onderzoeken of zij in de toekomst deze training bij gemeenten kunnen geven.