Onderzoek naar gesloten gemeenschappen (interviews en deskresearch)

Als overheidsinstanties de strijd tegen drugscriminaliteit willen winnen en daarbij de bewoners in de regio willen betrekken, dan moeten ze verbinding leggen met soms hechte gemeenschappen in Noord-Holland. De projecten Criminele Aanwas en Maritieme Smokkel uit het overkoepelende programma Aanpak Ondermijning Noord-Holland trekken hierin samen op.

We wilden inzicht krijgen in de houding van inwoners ten opzichte van de overheid en drugscriminaliteit en -gebruik onder jongeren. Daarom namen we 33 interviews af met instanties in en inwoners van een gemeente. Daarnaast deden we bureauonderzoek naar vergelijkbare gemeenschappen.

We hebben gesproken met medewerkers van de projecten LEF (gemeente Edam-Volendam) en In Control of Alcohol & Drugs (onder meer 17 gemeenten in Noord-Holland-Noord). Beide projecten zijn bedoeld om het drugsgebruik onder jongeren terug te dringen.

Resultaten & effecten

  • We wilden een website maken over de gevaren van drugsgebruik. In vier bijeenkomsten met inwoners van Enkhuizen kwamen we tot een ontwerp van de site. Zo bedachten ervaringsdeskundigen, jongeren en ouders van (voormalig) drugsverslaafde kinderen een manier om drugsgebruik en criminaliteit te bespreken en tegen te gaan. De sessies waren onder meer succesvol omdat de deelnemers onderling over de gevaren spraken. De website zelf, Korte Lijntjes, helpt ook om het gesprek op gang te krijgen. Dat komt omdat bezoekers er hun verhaal kunnen inspreken, naar verhalen van jongeren over drugsgebruik kunnen luisteren en de ervaringen van ouders kunnen horen. Het onderzoek voor en de conceptontwikkeling van deze site zijn medio 2021 afgerond. We hebben de resultaten aan het gemeentebestuur van Enkhuizen gegeven.
  • We hebben in de gemeente Graft-De Rijp onderzocht of de bedachte website ook in deze gemeenschap van pas komt. Straatinterviews en -onderzoek leverden waardevolle inzichten op over drugscriminaliteit in De Rijp, maar we hebben geen website ontwikkeld. De inwoners zien het probleem vooral als overlast van kwajongens. Ze vinden het niet nodig om hier serieuze actie tegen te ondernemen.
  • Op basis van de lessen uit Enkhuizen zijn we met een vergelijkbaar traject in IJmuiden begonnen. We onderzoeken op dit moment hoe we drugscriminaliteit onder jongeren kunnen tegengaan. Dat hoeft niet per se met een website. We verzamelen op verschillende manieren informatie. We zijn bijvoorbeeld op pad gegaan met jeugdboa’s en we praatten met bezoekers in jongerencentra. Ook spraken we met leden van een lokale bewonerscommissie. Daarnaast stonden we op straat, waar we met een afzetlint een fictieve crimescene hadden gemarkeerd. Daar spraken we met bewoners, bij wie we ons vooral op ouders richten, om hun mening over drugscriminaliteit te horen. Ook via een campagne op social media onderzoeken we de urgentie die bewoners voelen bij dit onderwerp. De gemeente Velsen, waarvan IJmuiden deel uitmaakt, werkt mee aan de te ontwikkelen actie.