Financiële coaching en scholingsfonds

Om potentiële acties tegen criminelen in kaart te brengen, hebben we met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid het zogenoemde barrièremodel Maritieme Smokkel ontwikkeld. Daarmee ontdekten we nieuwe mogelijkheden om tegenstand te bieden aan smokkelaars op het water. We zagen dat de betrokkenheid van vissers soms samenhangt met hun financiële problemen. Dit maakt hen kwetsbaar voor druk en de verleiding van geld vanuit de onderwereld.

Resultaten & effecten

  • Met gericht financieel advies aan (kwetsbare) vissers en begeleiding bij hun bedrijfsvoering kunnen we voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit. In overleg met vissers en samen met gemeenten en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekijken we hoe we deze coaching kunnen geven. Dit onderzoek gaat in 2022 verder.
  • Uit de verkenning blijkt dat boekhouders een belangrijke rol spelen. Zij hebben vaak al vroeg in de gaten dat het slecht gaat met een bedrijf. Ze kunnen een visser dan aanraden om begeleiding en advies te zoeken.
  • In het onderzoek kijken we naar de rol van de zogenoemde agrocoach, die binnen de agrarische sector al bestaat. Het zijn vooral voormalige boeren die hun oude vakgenoten bijstaan. Zij hebben verstand van de agrarische sector en spreken de taal. Daardoor is de kans groter dat boeren hun advies accepteren.
  • Vissers in Flevoland die moeten of willen stoppen, kunnen gebruikmaken van een scholingsfonds. Hiermee kunnen ze een ander vak leren. Ze krijgen dan certificaten die hun vaardigheden en werkervaringen aantonen. We onderzoeken hoe we zo’n fonds en bijbehorende certificaten ook kunnen invoeren in onze regio.