Aanpak van malafide facilitators

We hebben in strafrechtelijke onderzoeken intensief samengewerkt met onder andere politie, Openbaar Ministerie (OM), FIOD en de Belastingdienst. Dit deden we om de onderzoeksinformatie te duiden en zelf te leren over het bedrijfsproces van de betrokken facilitators. Facilitators maken het witwassen van geld, dat is verdiend met maritieme smokkel, mogelijk.

Resultaten & effecten

  • We hebben samen met het RIEC NH twee hypotheekadviseurs in Den Helder onderzocht op vastgoedfraude.
  • In een artikel in het Noord-Hollands Dagblad lichtten we het opsporingsresultaat toe. Wij legden uit welke problemen ontstaan als een bemiddelaar niet volgens de regels werkt.
  • Met beide adviseurs is een schikking getroffen en zij zijn tuchtrechtelijk buitenspel gezet: zij mogen hun beroep de komende jaren niet uitoefenen.
  • In samenwerking met het RIEC NH hebben we een onderzoek gedaan naar een notaris, van wie we eind oktober het kantoor hebben doorzocht.
  • Over de actie hebben politie en OM gezamenlijk een persbericht verstuurd, net als wij dat namens ons project hebben gedaan. De burgemeester van Den Helder heeft journalisten te woord gestaan. In alle communicatie rondom deze doorzoeking hebben we de actie uitgelegd. Onze kernboodschap aan professionals (en inwoners) was: Kijk niet weg, maar maak een melding als je iets ongebruikelijks tegenkomt! Als iedereen een melding doet, ontstaat een breed en volledig beeld over een situatie, persoon of gebouw. Als jij het laat gaan of een oogje dichtknijpt, kunnen criminelen doorgaan. We kunnen misstanden alleen aanpakken als óók jij een melding doet. Met deze publiciteit willen we het signaal afgeven dat we het faciliteren van witwassen ontdekken en aanpakken.