De luchtvaart op Schiphol kent een efficiënte, logistieke afhandelingsketen rond vliegverkeer, reizigers- en vrachtvervoer, bagagestroom en bevoorrading. Hiermee is Schiphol als belangrijkste internationale luchthaven van ons land helaas ook een aantrekkelijk doelwit voor (internationaal) georganiseerde criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de smokkel van verdovende middelen, maar ook van geld en goederen naar en uit Nederland. Deze criminele activiteiten kunnen leiden tot verstoring van de bedrijfsvoering en legale (infra)structuren, reputatieschade en risico’s voor de veiligheid en integriteit van medewerkers en bedrijven.
Publieke en private partijen hebben de afgelopen jaren diverse activiteiten ontwikkeld op en rond Schiphol om ondermijning tegen te gaan, waaronder project Orville dat startte in januari 2019. In 2020 is in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer en de Stuurgroep Aanpak Ondermijning Noord-Holland het Ondermijningsbeeld Schiphol opgesteld. Hierin staan verschillende aanbevelingen om de aanpak van ondermijning op de luchthaven verder te versterken.
Op basis hiervan is een Plan Van Aanpak Ondermijning Schiphol opgesteld. De betrokken publieke en private partners voeren dit plan uit vanuit het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol (PAOS). Het gaat daarbij om onder andere Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group
Project Orville kent een einddatum van december 2021. De aanpak van ondermijning op de luchthaven valt voortaan onder de vlag van de PAOS.