Uitbuiting

PROGRAMMA ONDERMIJNING

Uitbuiting is ingrijpend voor de slachtoffers, die zich vaak al in een kwetsbare positie bevinden. Zij lopen ernstige lichamelijke en psychologische schade op. Criminelen maken inbreuk op hun vrijheid en persoonlijke integriteit om er zelf beter van te worden. Uitbuiting is geen geïsoleerde vorm van criminaliteit, maar één van de activiteiten daarbinnen. Wij beschouwen uitbuiting daarom niet als afzonderlijk verschijnsel, maar in samenhang met andere vormen van criminaliteit. 

We hebben in dit project gekozen voor een combinatie van preventieve, repressieve en organisatorische maatregelen. Die hebben een plek gekregen in vijf deelprojecten.

Dit deden we

Bewustwording, signalen en meldroute

Over dit deelproject

Met dit deelproject willen we de gemeentelijke aanpak van mensenhandel in Noord-Holland versterken. Daarvoor leiden we medewerkers op die zich richten op uitbuiting en helpen we gemeenten mensenhandelbeleid in te voeren. Ook hebben we een experiment gedaan om signalen van verschillende partijen over mensenhandel beter met elkaar te verbinden.

Deze activiteiten voerden we uit

Inrichting bestuurlijk toezicht prostitutie

Over dit deelproject

In 2020 hebben alle driehoeken van gemeenten, Openbaar Ministerie en Politie in de regio besloten om het toezicht op de vergunde én onvergunde prostitutie op te delen in drie districten Daarvoor hebben we in 2021 samen met gemeenten, OM en politie een inrichtingsplan uitgewerkt. We hebben alle gemeenten, ten behoeve van hun begroting voor 2022, een inschatting van de kosten gestuurd. Dit inrichtingsplan is in december aan alle driehoeken in de regio voorgelegd.

Deze activiteiten voerden we uit

Regionale monitor niet-vergunde prostitutie

Over dit deelproject

We hebben op dit moment in de eenheid vooral zicht op de vergunde prostitutie. Daar vinden ook de reguliere controles plaats. Op internet wordt op tal van plekken seksuele dienstverlening aangeboden, zowel vergund als niet-vergund. De ervaring leert dat vooral de niet-vergunde sector kwetsbaar is voor misstanden als uitbuiting. Met dit deelproject willen we daarom meer te weten komen over niet-vergunde prostitutie. Zo kunnen we misstanden beter aanpakken. 

Deze activiteiten voerden we uit

Arbeidsuitbuiting

Over dit deelproject

Mede onder invloed van de coronacrisis heeft de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in Nederland extra aandacht gekregen. Niet alleen werken zij vaak onder slechte omstandigheden, ook met hun huisvesting is het vaak slecht gesteld. Al langer is duidelijk dat de inschrijving van arbeidsmigranten in het Register Niet Ingezetenen (RNI) een belangrijk knelpunt vormt in de aanpak van arbeidsuitbuiting. Hierdoor is vaak niet duidelijk waar en onder welke omstandigheden arbeidsmigranten zich bevinden. Zo blijven niet alleen slachtoffers van uitbuiting, maar ook daders buiten beeld. Met dit deelproject kijken we niet als eerste naar de arbeidsomstandigheden en het toezicht daarop, maar nemen we de huisvestingssituatie als startpunt van de aanpak.

Criminele uitbuiting

Over dit deelproject

Uit onderzoek blijkt dat personen met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de strafrechtketen. Zij zijn niet altijd enkel dader van een strafbaar feit, maar kunnen ook slachtoffer van criminele uitbuiting zijn. Onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel laat zien dat professionals te weinig kennis en bewustzijn hebben over deze vorm van mensenhandel. Om slachtoffers goed te kunnen helpen én de daders van uitbuiting te kunnen aanpakken, is het van belang deze slachtoffers vroeg te herkennen. 

Deze activiteiten voerden we uit

image

Overige projecten programma ondermijning