In de samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein valt nog veel winst te behalen. Dat blijkt uit een inventarisatie uit 2019 onder bestuurders, ambtenaren, ketenpartners en professionals die met mensen werken die straf of hulp krijgen. Uit die inventarisatie bleek ook dat het bij zorg en veiligheid gaat om een ‘complexe verzameling van vraagstukken, waarbij gedrag en drijfveren van de betrokken partijen steeds een belangrijke rol spelen in de oplossing’. Er is niet één afgebakend vraagstuk met een helder begin en eind en niet één duidelijke groep betrokkenen. De bestuurlijke verantwoordelijkheid is bovendien verdeeld over diverse gremia op verschillende niveaus.
Met het project Zorg en Veiligheid willen we meer samenwerking tussen gemeenten bereiken in het sociaal domein. Veel veiligheidsvraagstukken raken namelijk aan zorg en veel zorgonderwerpen hebben te maken met veiligheid. Professionals uit verschillende disciplines moeten daarom samenwerken om problemen van kwetsbare mensen vroeg te ontdekken, te voorkomen of op te lossen.
Het project is in 2019 begonnen, maar halverwege 2020 stilgevallen als gevolg van onduidelijkheid over de koers en door ziekte van de toenmalige projectleider. Na een inventarisatie van de belangrijkste vraagstukken en doelen is het project eind 2021 weer opgestart.
In 2021 hebben medewerkers van Noord-Holland Samen Veilig, de Zorg- en Veiligheidshuizen en de bestuurlijke ambassadeurs van Zorg en Veiligheid namelijk een nieuw plan voor dit project gemaakt. Zij hebben besloten dat het accent van de aanpak op lokaal niveau moet liggen. Daarom hebben ze gekozen voor vier activiteiten die de projecten voor zorg en veiligheid op lokaal gebied versterken.
Het gaat om (1) inzicht en overzicht creëren, (2) best practices en kennis delen onder professionals, (3) informatie delen (privacyvraagstuk) en een (4) een verbindende schakel creëren tussen de thema’s uit het Integraal meerjarenbeleidsplan veiligheid (IMV) en het zorgdomein.
De V10, waarin de burgemeesters samenkomen die hun driehoeken met politie en Openbaar Ministerie voorzitten, heeft het herstartplan voor Zorg en Veiligheid waarin de vier activiteiten staan op 1 april 2021 goedgekeurd.
Op 1 december 2021 is een nieuwe netwerkregisseur Zorg en Veiligheid begonnen met haar werkzaamheden voor Noord-Holland Samen Veilig. Ze gaat verschillende organisaties aan elkaar verbinden, zodat ze van elkaar kunnen leren. Zo hoeft niet iedereen hetzelfde wiel uit te vinden. Denk aan GGZ, Jeugdzorg Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming. Die werken lokaal wel samen, maar niet op regionaal niveau. Ook weten ze weinig van de activiteiten binnen projecten zoals Cybercrime en CTER van Noord-Holland Samen Veilig. Hier gaan we in 2022 mee aan de slag.